.... jodå tidskriftsarbetet fortgår!

Tidskrifterna som jag enträget arbetar med varje ledig minut hemma (välj själva hur många lediga minuter ni tror jag har under rådande omständigheter) och har nog i alla fall hunnit med en sjättedel vid det här laget. Skam den som ger sig och trägen vinner och allt det där. Osynligt arbete är det for sure och varken maken eller annan gissar jag kommer att märka av alla de arbetstimmarna. Men JAG, jag kommer att njuta av mitt hem och det är det viktigaste ;-) Om även gäster och övrig familj kommer att göra det är ingen gladare än jag!
Nu: åter till tidskrifterna - ett index behöver skapas..!

Färger

Färger och även vissa detaljer börjar komma på plats. I mitt huvud förstås, i huset hamnar de inte förrän tidigast 15 september!
Nedre hallen är klar, behöver inte målas om eller så men behöver skohyllor, väggkrokar, två små runda mattor, ny spegel och... ja, kanske inget mer. Nedre badrummet behöver en trähylla i hög modell, en träpall och spegel och toasits. Vårt rum ska målas vitt, Alexanders rum också och sedan får båda sönerna välja varsin fondväggsfärg som de får måla. Till trappan ska en attiralj införskaffas.
Till övre hallen behövs vit väggfärg och någon matta (oj, faktiskt i okänd färg alternativt samma färgsättning som i köket eller nedre hallen?!). Till övre badrummet behövs spegel och toasits och duschdraperi.
I köket får vi se. Egentligen behövs en hel-omgörning där men då vi inte har råd med det får vi se vad det blir. Vi behöver ett runt vitt matbord, vi köper nya handtag till skåpen och en matta. På kort sikt menar maken att ny kyl och frys behövs (de är från år 1989) och så behövs även nya skåpsluckor och även en spis. Men det är större investeringar. Jag har fått tips om en afffär vid Korsvägen som säljer begagnat men väldigt fina och nya vitvaror - kanske kan man faktiskt fynda där? Vet ej hur begagnade vitvaror kännes? (kanske som att flytta in i HR eller när man köper hus? :-)
Vardagsrummet ska målas vitt och få ny färgsättning. Ny kudde med de färger rummet ska gå i kommer att inhandlas som utgångspunkt och det, kan jag avslöja, blir Josef Franks "Teheran" i vitt!
Så då behöver en ny pläd, någon matta och två lampskärmar köpas. Thank God for IKEA, säger jag bara :-)
Jupp.
Utomhus behöver utemöbler finnas men de fyndas lämpligen på IKEA (finns en hel trägrupp för 995:-) eller på någon av de stora kedjornas sommarrea!!
Detta är saker som liksom behövs ganska snabbt men som samtidigt inte på något vis är nödvändiga för att vi ska kunna vara där. Förutom de sakerna önskas tre fåtöljer - en till vardera sovrum och någon kool tavla till varje tonårsrum.
Stort och viktigare än allt annat är förstås Johannes blivande rum: vägg mellan två förråd ska flyttas och rummet målas och det är ju oförändrat: det använder vi vår miljöbilspremie till. Den beräknas komma två-tre veckor efter att vi flyttat in. Timing, kallas sådant!
Det är det hela. I första ledet. När folk undrar vad som ska göras eller behöver göras kan man så klart svara på olika nivåer. Antingen:
-inget!
Eller:
-allt jag skrev ovan plus lägga klinker i hallar och badrum, lägga klickgolv (!!!!) i kök och vardagsrum, byta vitvaror och skåpsluckor, bygga trädäck på två sidor, anlägga gräsmatta, ta ned vägg och så vidare.
Det finns onekligen lång sikt och kort sikt. Livsviktigt och inte livsviktigt. För att kunna BO behövs inget. Tack och lov!

Tidskrifter

Jag går igenom tidskrifter. Varje månad köper jag fem stycken: Living ETC, Elle Interiör, Sköna Hem, Family Living och sedan varvar jag den femte efter intressegrad: ibland Allt i Hemmet, ibland Residence och ibland O at Home. Ibland ingen av dem om de är ointressanta. Kontentan är jag har några tidningar att gå igenom, jag har läst några år.
Jag söker inspiration och finner. Jag ser små detaljer kring trappavsatser eller i badrum som jag aldrig tänkt på tidigare eftersom jag ingen trappa haft och har ett badrum stort som en mindre hiss, ungefär.
Många nya vrår att finna praktiska och/eller snygga lösningar för.
Trädgård ska vi inte tala om - allt är nytt!
Men en grov skiss har jag redan, med enkla blyertsdrag, fått ned på papper:
precis utanför altandörren bygges ett trädäck på vilket matgrupp, grill och två liggande solstolar ställes. Bortanför trädäcket ska vi förhoppningsvis kunna anlägga gräsmatta och på den studsmatta.
Krukor med blommor måste vara kantiga, inte runda. Det har jag också kommit på.

There it is.

Inredningen börjar kännas möjlig!

Först när jag någorlunda fattat att vi skulle flytta till hus kändes det omöjligt att inreda det. Jag, som läser mina fem inredningstidningar varje månad och är fånigt intresserad av formgivning och inredning generellt, visste inte alls.
Inte begrep jag vad det kom sig heller. Att jag inte visste eller framför allt KÄNDE något?
Delvis var det väl för att vi inte är där än - vi vet inte hur man rör sig i det nya hemmet, hur det funkar vid olika tider på dygnet, hur ljuset faller etc. Det vet vi inte förrän vi flyttat in.
Tack vare mitt välfyllda privata tidskriftsbibliotek med inredningstidskrifter har jag nu gett mig själv uppdraget att gå igenom dem alla... En ganska diger uppgift. Där jag blir inspirerad noterar jag, så vi tillsammans kan gå tillbaka.
Jag hittar tankar och lust nu, till det nya hemmet. Det tar nog lite tid också att svänga om inne i huvudet och tänka för ett hem byggt på 90-talet istället för ett byggt på 30-talet. Väsentlig skillnad.

Nu tror jag att skallen har börjat vänja sig vid tanken och 90-talshemmet önskar och trivs med annat, lite grann, än nuvarande hemmet. Det vill ha en lite annan färgsättning och det kommer det att få.

Idag hade jag tillfälle att mol allena besöka IKEA och tog det tillfället. Jag gick i sakta mak runt och skrev upp allt jag fick korn på. Det var allt från soptunnor till badrum till utemöbler. Via plädar, mattor och belysning. Första gången jag var på IKEA och slutnotan hamnade på 97:-!
Nu börjar ett hem, komplett med inredning, ta form inuti mig och det är så roligt att det är rent tokigt :-D

Att skriva köpekontrakt

Det hörde till en av de saker jag inte föreställt mig i förväg. Det är liksom inte tillfället man fantiserar om: att vi fattar pennorna och sitter ned och skriver. Men också detta tillfälle blev "one for the books" för mig.
Vi kom åkande i vår gulliga bil, parkerade, log åt prakten i trädgårdarna, vandrade mot huset och kände lycka pirra inför den idyll det ju är. Vi mötte vår säljare på en liten gångväg och gick tillsammans i samspråk till allas vårt hus ;-)
Han berättade om jättevillan han och hans fru köpt och det lät sannerligen som ett intressant projekt!
Inne i huset gick Marcus omkring med mig, sin fru, men jag gick inte - jag skuttade mer...
Vi viskade till varandra:
-här är det ju större
-och det här utrymmet är ju mycket större
-och vad bra att alla dessa väggar är VITA
Och mer dialogande i den varianten. Jag frågade om det var OK att jag håvade fram måttstock och tog foton och det var helt OK. Säljaren pekade också ut slitage och berättade lite om hur det varit, vad han gjort och inte gjort etc.
Jag fotade med min mobil och noterade väggfärger i min kalender. Jag skuttade sedan ut barfota i trädgården och fotade väl i princip varje vinkel av den - det som är beträdbart i alla fall ;-)

Säljaren ropade ut till mig om jag ville ha kaffe och solklart ville jag det - att få dricka kaffe i huset redan :-D
Säljaren ställde fram Merci-choklad och presso-kaffe och spred ut ett gäng papper över köksbordet. Fyra varianter av de flesta dokument och tre av ett annat. Ville vi får kostnadsanalys gjord av mäklaren? (nej, det har vi och banken ordnat), köpekontrakt, ansökan om inträde i BR-föreningen, hans utträde och lite annat smått och gått.
Säljaren läste ALL text högt och så kommenterade vi alla vid behov och när frågor uppstod. "Kan vi skjuta det datumet 15 dagar framåt?", "kan vi i så fall skjuta det datumet tre dagar framåt?".
Vi ringde mäklaren vid ett tillfälle och sökte BR-föreningens ordförande vid ett annat. Klart det känns lite kymigt att säga upp sin HR när man inte har svart på vitt att man "blivit antagen av sin BR". Men det krävs tydligen svåra försyndelser för att bli avslagen (!) eller hur man vill uttrycka saken.
Vi skrev på hundra olika streck, kändes det som och mumsade choklad. Säljaren berättade om de olika baden i närheten, vilka åldrar som brukar vara var (tonåringar vid hopptornet, småbarnsfamiljerna på sidan med pyttestranden vid lyxvillorna) och så vidare.
:-)
Han berättade att man kan kanota genom ALLA dessa mängder av sjöar som omger orten, om än med viss bärmöda, men han har gjort det själv. Han berättade om var man kan fira midsommar, var man kan "hajka", var man kan åka långfärdsskidor, rida, cykla - you name it! Att han älskar Floda råder det ingen tvekan om.
Han berättade att våra två närmaste grannar båda är familjer med tonåringar i våra söners ålder och att det sedan finns ett pensionärspar, två ensamhushåll och resten, i princip, barnfamiljer. Alla trevliga, riktigt trevliga!

Han berättade och rätt vad det var tappade han min uppmärksamhet. Jag blev upptagen med att blinka bort tårarna (som nu). Jag memorerade in hans mörkröda rutiga skjorta, insåg att han är attans slät i ansiktet för att vara 13 år äldre än jag, såg hans alldeles vita hår och hans jättejättesnälla ansikte. Det här är mannen som säljer sitt hem till oss. Det här är mannen utan vars försäljning vår dröm aldrig blivit sann nu detta år. Det är mannen som säljer mycket billigare än han behövt och på så sätt möjliggjort denna livsdröm för oss. Vilken man! Och vilket tillfälle och stund i livet för oss. För mig. Jag kunde inte riktigt begripa min lycka i den stunden och kommer aldrig att glömma den.
Jag skulle kalla det intensiv lycka och ödmjukhet inför livet. Jag satt nästan och kände mig religiös, för det är så många ofattbara små delar som ville till för att det skulle bli av så det känns nästan kusligt/menat/karma/religiöst.
Mina armar ryste.
Jag tror inte att varken min man eller husmannen märkte min rörelse men för mig var det "one of those moments" i mitt liv. En stund som sitter i hjärnan för gott.

En dag med löften om en septembermånad olik alla andra. En dag med löften om ett nytt liv.

Vi är glada må ni tro :-D

Så kommer då bildbeviset på hur två själaglada nyblivna husägare ser ut. 
Jovisst, i sina bästa år!!!Utomhusbilder

Nu ska jag ta mig ork att lägga in resten...!


Balkongen som vetter mot "gården" med lekplats och grannar.
Taget från balkongen. Ett parhus med två tvårummare mitt emot oss, sedan
är resten större hus i samma modell som vårt.


Jaa, här kommer vi kunna dricka kaffe och se sonen leka i sandlådan!
Öppnar balkongdörren ut till trädgården!


Blickar mot grannen till vänster som inte är i par med oss. Det de har gjort
med sin tomt är ungefär vad vi också siktar på!


Vårt fina berg!!


Medan make och säljare gjorde kaffe sprang jag barfota ut i trädgården.
Här står jag på berget och blickar mot huset.
Kikar in till grannens fina tomt.


Kikar på det gedigna trädgårdsarbete vi har framför oss..!


En del att röja alltså.
Långt in i detta sträcker sig vår tomt. "Detta" mynnar ut i skog.
Grannens igen.


Staketet grannen satt upp.

Ja, nu har ni sett lite mer av vårt underbara blivande hem. Vår juvel ;-)


Bilder inifrån

Japp, så var vi där idag. Givetvis hade kamerans batterier laddats ur och jag var tvungen att använda mobilen att fota med. Missflyt. Mobilen tar bara närbilder och kan liksom inte zooma ut, så ingen bild blev som jag ville. Men men. Man kan inte få allt.


Antons rum. Istället för säljarens 120-säng har Anton en 90-säng. 
Så den lämnar lite mer space.


Nedanför Antons fotände finns plats för hans stora TV-bänk och mega-TV!
Kökets balkong skymtar i fönstret. Anton är ensam på övervåningen vilket han är nöjd med.


Den andra delen av vardagsrummet som Hemnet aldrig visade.
Antons rum skymtar i bakgrunden. Litet fönster till höger i bild.


Mer fokus åt den vänstra delen. Bakom säljarens möblemang ser vi
kökets ingång från trapp-hallen.Fokus helt åt höger. Lilla fönstret.


Antons ljusa rum bakom vardagsrummet. Igen.


Badrummet på övre plan har dusch, toa och handfat. That's it. Men det är 
också precis det som behövs: två tvagningsmöjligheter samtidigt om morgnarna :-)


Duschen. Halvkaklat i vitt. Badrumsfönster.


Trappen leder ned.Entrén. Jag vinklade så jag fick med sidofönstret - härligt ljus i hallen!


När man blir insläppt hos oss kommer man direkt att se trappan. 
Den vrider sig fint, tycker jag.


Det nedre och något större badrummet. Säljaren har ställt en av garderoberna 
här och den tar mkt. plats. Annars halvkaklat i blankt kakel och liten blå rand.


Badkar här nere.


Ena hörnet i vårt rum.


Husets framsida = vår uteplats. Här behöver först klippas gräs, sedan ev.
läggas vitt grus. Eller byggas trädäck.


Samma plats sedd utifrån.


Alexanders rum. Här finns äntligen plats för hans avancerade 
hemträningsprogram och -tillbehör.


Mörk bild med motljus tagen i Alexander rum.

Johannes rum finns inte ännu. Blir troligen ett kryp-in skapat av flyttad vägg mellan
två "förråd".


Åter

UNDERBART ljuvligt, fantastiskt, skönt, obeskrivligt, overkligt. Bra, kort och gott. Känns det. Känns livet.
Vid en andra titt i huset kändes allt större än vi trodde: trädgården är avsevärt mycket bredare OCH längre än vi fått för oss, vårt rum och Alexanders rum större, entréhallen bredare, det nedre, största, badrummet lite fräschare och tvättstugan inte riktigt sååå pytteliten som vi först trodde - där går att ha strykbrädan permanent uppfälld för strykning.
Bara sådana små detaljer - att slippa dra fram, fälla ut strykbrädan (med direkt nackvärk för mig) är en liten braig del av helheten.
Säljaren är en så där fantastisk människa också som man bara gillar och vill vara med! Han är harmonisk och lugn, positiv och lycklig och glad. Han utstrålar verkligen harmoni och välbefinnande. Det känns bra att ta vid efter honom.

Nu längtar make och maka ut i vår trädgård för att röja! Här ska planeras och göras i ordning!
Men inte förrän 15 september tar vi över - säljaren bad att få flytta fram eftersom han inte bara säljer sitt: hans fru säljer sitt, han hjälper sin mor att sälja sitt och de har precis köpt... Klart han kan få 15 dagar att själv flytta ur sitt när han hjälpt sin mamma.

Vi fotade oss i bilen med mobilen efteråt, laddar upp det ikväll.
Vad gäller övriga foton var kamerans batterier döda, den hade stått på "on" i väskan. Endast mobilfoton således. Även de i afton!!!! Hm eller... kanske. Maken och jag ska på bio för att fira lite ikväll...

:-)

Nu ska vi skriva på papper!

Nu ska köpeavtalet skrivas på. Vi beger oss till Floda och Huset! Kameran får hänga med och kanske kan jag föreviga tomten medan vi är där?
Jiihaa :-)

Imorgon ska vi dit igen!

Imorgon är det dags att åka till Floda igen. Denna gång för att skriva på köpekontraktet! Själv ska jag passa på att ta med kameran och se om jag kan fota trädgården. Jag ska också smyga med en tumstock så vi kan få mått på en del ytor som väcker frågetecken.
Allt känns toppen men all entusiasm gör mig TRÖTT... Snart dags att knoppa!

Glädje - förevigat

Så här glad blev jag! Förevigade mig själv med mobilen medan jag satt mitt i mina samtal med banker, säljare etc!!!!Välkommen till paradiset!

När vi gick omkring i parhusområdet och var i det röda området (det finns i vårt område gröna hus och bredvid dem röda hus i samma utföranden: små enplans- och större soutteränghusen) fanns det ett hus och trädgård som uppenbarligen hörde till en småbarnsfamilj. I trädgården fanns leksaker och på gaveln hängde en hemmagjord flagga som barn och vuxna nog gjort tillsammans med applikationer i glada färger.
På flaggan stod det: "Välkommen till paradiset!"
Vi bara log och instämde och kände oss välkomna till paradiset.
Det här huset och boendet är inte bara bra för att det är vårt och vi längtat så länge, det är även högst barnvänligt. Det finns små gångbanor i hela området, som slingrar sig runt de olika husen och små trädgårdarna och de är perfekta att lära sig cykla på, bland annat. Jag förutspår att en viss då-treåring kommer att rejsa omkring på trehjuling där redan under sensommaren :-)

Idag kommer ett rekommenderat brev

Eftersom säljaren (antar det är därför) sålde med en sådan där billigare mäklartjänst och gör det mesta av arbetet själv, ska jag idag invänta brevbäraren hemma. Hon/han kommer att bära ett rekommenderat brev till mig, som jag ska lösa ut med hjälp av min legitimation och på så sätt identifiera mig ordentligt.
Det är med innehållet i detta brev vi imorgon i gökottan ska åka till vårt kära hus i Floda och tillsammans med säljaren sitta ned och läsa och skriva.
Alltihop är spännande tider.
Jag kan fortfarande inte fatta att vi snart är husägare. Och jag kan verkligen inte fatta att Johannes redan blivit lovad förskoleplats på vårt första-val av förskola, alldeles intill vårt hus.
Jag gillar flyt!
Johannes och jag har en mamma och en son som vi känner sedan gravidtiden då vi var i samma fikagäng, som bor i Floda. Hon tipsade om den braiga närheten till Alingsås! Där finns det tydligen fina promenadstråk och mysiga caféer - och se där: en helt oväntad bonus! Jag har aldrig ens varit i Alingsås, det blir en pärla att upptäcka!

Jag tuppade aldrig av

Det gjorde jag inte - praktikanten på jobbet behövde inte komma med luktsalt när jag fick mitt sista klartecken på jobbet i förmiddags, men väl satte hon på kaffe och sa att vi får ta en fikarast!!

Eftersom allt bara är klart i teorin känns det fortfarande väldigt abstrakt, det här. Imorgon kommer rekommenderat brev från mäklaren som jag ska hämta, med papper. På onsdag i arla morgonstund ska vi träffa säljaren och skriva på papper. Då kommer det kanske kännas mer konkret? Annars måste jag verkligen säga att det hela känns mycket overkligt!
Jag kan inte fatta det. 
Så lång längtan och så nu - husägare. Hemmansägare (hehehe - maken tycker det gammalmodiga uttrycket är så töntigt så det måste jag ju använda).
Vi två. En stor resa tillsammans.

Om ni visste vad jag kikar på trädgårdsmöbler, mattor, badrumsattiraljer, sandlådor med mera. Nej nej, det är inte mycket vi tänker skaffa direkt men väggfärg, någon utegrupp och enstaka mattor blir det. Någon lampa kanske.

Gällande kreerande av Johannes rum och mer komplett inredningöversyn så är det sådant som ska kännas in. Vi kommer eventuellt bygga en vägg och riva en men det får alltså bero ett tag. Vi får landa i det nya före vi bestämmer och tror oss veta.

Vi har hela livet på oss ju ;-)

Och så förskoleplatsen ordnad...

Jomenvisst, har man flyt så har man! Jag har just talat med rektorn på förskolan närmast vårt hus (kanske knappa 200 meter bort) och där finns en plats åt Johannes! En förskola med blandade åldersgrupper, precis som han är van vid, och väldigt lik hans nuvarande på det yttre.
ja, nu kan det ju inte bli bättre :-)

Hurra, hurra, hurra!

Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!

Alla papper är KLARA, vi är snart husägare.
Herrrreeeeeggguuuuuuuudddddd.......!!!!!!!!
:-D  :-D  :-D

Livets - kanske - ironi...

Tror ni inte den trevliga kvinnan med HR-parhuset i Floda mailade ikväll att de är intresserade av vår lägenhet?
Jisses, sicken ironi.
:-)

Söndag kväll

Äntligen närmar sig måndagen, någorlunda. En natt och en jäktig morgon återstår. Imorgon ska jag ringa mitt samtal om kontantinsatsen, maken sitt om SBAB-lånet och om de två faller väl ut - jag ringa säljaren och med honom bestämma in-/utflyttningsdatum.
Spännande, to say the least!

Testar inne-fotona igen...Entréhall, plan 1. Altandörren ut till trädgården, plan 2. Det här är ca. en femtedel av trädgården.Här ser man lite utav trädgården inifrån. Bakom gräs- och stenplätten och klippan 
finns ris att röja och runt hela trädgården ska "white picket fence" sättas!Ena delen av vardagsrummet, plan 2.Samma del, annan vinkel.Vårt sovrum. Måste målas om ögonblickligen! Alexanders rum, intill, måste
också målas om - har samma tapet i ljusgrönt!! Härifrån går vi ut till liten 
uteplats vi troligen ska lägga vitt grus på.Köket, plan 2, med den härliga balkongen i bakgrunden. 

Där gick det!

Fler foton: omgivning

Det är trögt med uppkopplingen just nu, så vi får se hur det funkar.Framför huset står Johannes i sandlådan och Marcus spejar in kommande
uteplats framför vårt blivande sovrum!Omåttligt glad och förhoppningsfull make framför "vårt" hus.Börjar man gå mot cykelvägen till tåget passerar man grannområdet med
röda hus. Samma BR-förening, bara annan färg på husen.När man cyklat/gått ned för backen med skogen kommer man in i
villaområdet som är högt och vackert beläget. Utsikt mot tåg och sjö.Nere i centrum. Gamla byggnader finns bevarade och är så vackra.Säveån rinner genom hela Floda.Längs Säveån finns tydligen både badplatser, fiskemöjligheter och vackra
promenadvägar. Allt enligt säljaren.Ja, vacker är Säveån i alla fall. Enligt mig :-)

Prövar foton för 50-11:e gången...

Nu då..."Vårt" hus ser du till vänster i bild. Idylliskt med skog/träd bakom, lekplats
framför och Pine Trees ganska så överallt! ;-)Bara "vårt" hus.Från sidan. Ingången är på kortsidan, där också utetrappan till trädgården
finns. Man kan alltså ta trappan utanför till trädgården, såväl som nå den
från övervåningen.Huset igen. Visst är det fint?

För den som inte är sååå minnesgod!

18 juni, år 2007 (japp, ganska precis ett år sedan bara!!) vandrade vi i åtta timmar i Floda, där vi nu alltså håller på att köpa hus. Då skrev och fotade jag så här:

http://www.annalang.com/pages/floda.htm

(eftersom det är Mac får du klippa och klistra länken själv....)

:-)

Var där idag igen...

Idag var vi där igen, by the pine trees. Huset är underbart, den lilla lekplatsen framför gullig och träden, skogen runt omkring tät och vacker.  Huset äger verkligen och jag är inte längre förälskad. Jag älskar. Jag vill in dit: ställa vår säng i sovrummet, se store sonen se sig omkring i nya hemmet, släppa ut hunden i trädgården.
Som en del andra stora förändringar jag längtat länge efter, kommer även denna förändring (peppar peppar) att kännas naturlig och "som det ska vara" trots att det är nytt, gigantiskt och ofattbart. Kan det bero på att tankarna kretsat kring så många drömmar, så många år att huvudet och hjärnan vant sig?
Eller gör ren och skär lycka sådant med oss?

Jag har tagit finfina foton av "vårt" hus men jag sitter vid en Mac, så jag kan alltså inte ladda upp dem. Inte så lite störande.

Vi promenerade runt i vår nya hemstad också - mysigt, vackert och lugnt och trivsamt. MVG, helt enkelt. En idyll.

Väntan till måndagen känns lång

Och vi dubbel- och trippelkollar vårt lånelöfte från SBAB! Tittar på bilderna av huset, drömmer, planerar och tar ned förväntningarna emellanåt - vill ju inte bli besviken på måndag. Men det lär jag bli om någon käpp skulle sättas  i hjulet.
När vi drömmer gemensamt drömmer vi om att fräscha upp köket och badrummEN! När jag drömmer ensam drömmer jag om att måla vitt och smälla till med fondvägg med JF-tapet i sovrum och kanske kök. 
Drömma är så himla kul, särskilt att göra det tillsammans.

Två foton kommer här:
(nej tydligen inte - får nog byta dator från min Mac)

Idag börjar resan...

Vi har längtat efter att köpa hus sedan vi träffades, maken och jag. Längtan har varit enormt stark och påtaglig och ytterst dagligt närvarande i bådas våra liv. Vi har varit tillsammans i 10 år till sommaren, så vi har drömt länge!
Ekonomiskt har det inte alls varit möjligt. Förrän nu.
Och nu gick det undan.
Jag hade just gett upp idén om att skaffa hus nu eftersom vi inte har en kontantinsats (bor i underbar hyreslägenhet) och siktat in mig på att vi skulle spara ihop till 100.000:- på tre år. Jag hade istället börjat leta efter HR-radhus eftersom jag längtar så vanvettigt mycket efter en egen liten trädgård att sörpla mitt kaffe i! I jakten på bytesobjekt stötte jag på en trevlig tjej med HR-radhus i en av de förorts-orter jag haft som favvoställe och gäääärna skulle bo i. Hon var väl inte helt säker på att de ville byta, de hade barn och så, och det blev ett stort steg att byta till just vår ort men hon var nyfiken, liksom jag. 
I min högeffektiva bostadsskalle satte hjulaxlarna igång igen. Det dröjde inte länge. Jag surfade in på Hemnet igen för att kolla om liknande radhus fanns även till salu - för att speja in hur trädgårdarna såg ut ifall det fanns bättre bilder där.
Det fanns ett parhus på Hemnet - på samma gata! Jag sparade bilderna för att visa maken när han skulle komma hem från resa. Det skulle bli lättare att ro igenom det eventuella bytet med fina bilder av liknande hus...
Sedan började det gå upp för mig att parhuset var mycket attraktivt för oss: det salufördes till acceptpris till ett kanonbra pris dessutom! Jag började drömma - och det är alltid farligt.
Parhuset ligger kalasvackert intill naturreservat (är svag för naturreservat), salufördes med begrepp som "nära bad" och "både balkong med kvällssol och uteplatser på två sidor". Och så hade byteskvinnan påpekat att det är ett UNDERBART område och ingen kö till förskolor. Och förskolorna och skolorna är bra där, det sa byteskvinnan men det sa även en bekant jag har som bor där.
Jag började i min skalle att förkasta ett dåligt lånelöfte min bank givit oss när jag tidigare spejat ut en villa nära ett annat naturreservat och insåg att att ett BR-parhus är guld för oss - lånedelen är ju så liten. I det här fallet ett fyndpris, det hade nog kunnat budas upp med 300.000 utan tvekan.

Jag ringde och ordnade visning med ägaren. Jag ringde SBAB och fick klart för mig att lånelöfte hos dem - det ordnar man på webben.
Visningen jag ringde om från jobbet fick bli samma kväll, kl. 20.
Kl. 20 ringde vi på dörren. Kl. 20:30 beskrev ägaren att han valt att sätta acceptpris för att han redan köpt nytt hus och var mer mån om snabb affär än om budgivning.
-Den som först ringer och säger att den vill ha huset får det, till utropspriset, sa han.
Min hjärna spann. Jag älskade allt jag såg: trädgården, köket och dess ljuvliga balkong med kvällssol (har alltid drömt om kök med balkong faktiskt), vuxensovrummet med utgång till liten pytte-uteplats, tonårssönernas blivande rum som var större än deras nuvarande, trappan upp, vardagsrummet, de två badrummer - ja allt!
Det enda jag kunde tänka var:
"jag SKA ha det här huset, jag SKA"
Maken log. Skrattade och var varm i blicken.
När vi kom hem vid 22 med pizza och kebab i nävarna gick vi in på SBAB och ansökte om lånelöfte. Med två bankande hjärtan i lika många halsgropar.
Beskedet kom direkt:
-under förutsättning att era insända uppgifter stämmer är ni beviljade lånet hos oss på SBAB.
Vi bara gapade. BEVILJAT! Ett bolån. Åt oss två. Ett objakt som är en dröm - i en drömort. Till acceptpris. Nu, nu när vi faktiskt kan köpa. Inga förskoleköer heller.
Men klockan var 22:20 vid det laget och det var för sent att ringa ägaren. Jag sms:ade att vi vill ha huset. Inget svar. Nästa dag (idag - Midsommarafton) ringde jag hans mobil kl. 10:10, inget svar. Maken ringde då hans hemtelefon. Inget svar.
Åhhhhh.
Jag la mig i ett bad med en tidning och myste och då ringde min mobil. Det var den underbare ägaren till huset. Vi var först, vi får det. Bara banken nu verkligen är med, så är det vårt.
:-)
!!!!
Gissa hur gärna jag hade velat att dagen idag var en vanlig fredag? Plenty. Jag måste tåla mig till måndag....
Om allt vill sig på måndag ska jag ta ut den riktiga glädjen - och antagligen tuppa av på kuppen ;-) För i så fall är vi husägare och det är en sådan galen dröm och så het och lång längtan att det kommer att vara obegripligt. Jag hade faktiskt nästan givit upp till och med drömmarna (nä, kanske inte ändå). Jag var less på priser och räntor och VÄNTAN. Jag har väntat så länge.
På måndag vet vi. Då jäklarns!

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0